Национален приз за интелектуална собственост "Гравитация".

 

Националният приз за интелектуална собственост „Гравитация“ е една инициатива, целяща да отличи и посочи най-светлите личности, иноватори, културни дейци, учени, представители на бизнеса, науката и творческите индустрии, които работят, творят и развиват културата, науката и иновативния сектор в България. Наградите се организират от кантора за защита на интелектуална собственост "ЮСАУТОР".

Събитието се провежда чрез номиниране(в рамките на съответната календарна година) на физически и юридически лица в общо десет категории:

1. Изобретение на годината;
2. Учен/изобретател на годината;
3. Иновативна фирма на годината;
4. Млад учен/ изобретател на годината;
5. Инвеститор/меценат на годината;
6. Артистично събитие на годината;
7. Артист на годината;
8. Културна/иновативна институция на годината;
9. Награда за международен принос към интелектуалната собственост;
10. Награда за цялостен принос в интелектуалната собственост;

Във всяка категория са номинирани като финалисти точно пет физически и/или юридически лица. Печелившият се избира на базата на предварително проведена анкета между участниците в събитието. Финалната фаза и номинираните ще бъдат обявени в края на септември, като награждаването ще се състои в края на месец номври 2018г.

Международна конференция "Индустриалната собственост днес и утре".

 

Днес в “Националния дворец на културата”, зала 8, се проведе международната конференция "Индустриалната собственост днес и утре" под егидата на българското председателство на Съвета на ЕС, организирана в сътрудничество със Световната организация за интелектуална собственост / СОИС / и Европейското патентно ведомство / ЕПО/.

Встъпителни речи произнесоха заместник министър-председателят на България г-н Валери Симеонов, отговарящият за икономическата и демографска политика и заместник-министър на икономиката г-н Лъчезар Борисов, г-н Петко Николов - председател на Българското патентно ведомство, д-р Франсис Гури, генерален директор на Световната организация за интелектуална собственост / WIPO /, г-н Беноа Батистели, председател на Европейското патентно ведомство / EPO / и г-н Кристиян Арченбьо, заместник изпълнителен директор на Службата за интелектуална собственост на Европейския съюз / EUIPO /.

Лекция "Криптовалути. Дружества, опериращи с криптовалути - структура."

На 9 март 2018г. от 18ч., в ректората на пловдивския университет "Паисий Хилендарски", шеста аудитория, ще се проведе лекцията "Криптовалути. Дружества, опериращи с криптовалути - структуриране".

Лекцията цели да запознае аудиторията с правния режим на криптовалутите и блокчейн технологията, както и с правилното структуриране на дружества, които оперират с криптовалути. Лектор ще бъде адвокат Атанас Костов.
Адвокат Костов е един от малкото юристи в България, които имат реален опит и фокус върху процесите, развиващи се в онлайн средата или т.нар. "Интернет право" - в частност блокчейн технологиите и криптовалутите. През последното десетилетие адв. Атанас Костов работи усилено върху изграждането на ефективни модели за превенция на авторските права, касаещи софтуерни произведения, бази данни и други права на интелектуална собственост, базирани в Интернет. В този контекст Костов и неговата кантора "ЮСАУТОР" консултират множество творчески индустрии, фирми, електронни медии, неправителствени организации, онлайн библиотеки, частни субекти и бизнеси, интернет сайтове, относно правилната защита на техните авторскоправни правомощия и изграждането на адекватни бизнес стратегии, които да оптимизират в детайл тяхната интелектуална собственост в Интернет. Дългогодишният професионален опит в интернет правото на адв.Костов е синтезиран в авторските му книги "Търговските марки и авторските права в интернет пространството" и "Интелектуалната собственост в интернет".
През последните две години адвокат Костов работи конкретно върху няколко ICO проекта, които вече са представени на пазара и касаят реални блокчейн платформи, електронни портфейли, съпътстващите ги криптовалути, емитиране на електронни облигационни заеми(ICO модели) и т.н. Синтезът в тази насока ще бъде обект на представяната лекция.

Адвокат Атанас Костов бе номиниран за "Адокат на годината" 2017г.

Годишното издание на националните награди за правосъдие се проведоха снощи(събота 25 ноември 2017г.) в зала "София" на хотел Маринела в столицата. Номинирни бяха по пет юриста от цялата страна в отделните категории: "Адвокат на годината", "Съдия на годината", "Нотариус на годината", "Съдебен изпълнител на годината", "Синдик на годината", "Прокурор на годината", "Правосъдие зад граница", "Млад юрист на годината", "Кантора на годината", "Сделка на годината".

Специален приз получи амбудсманът Мая Манолова най-вече за заслугите й в забраната на частните арбитражи относно спорове, касаещи физически лица.

 

Търговската марка на СДС запорирана незаконосъобразно!

С поредният незаконосъобразен запор на търговска марка, този път собственост на СДС, гръмна медийното пространство днес. Марката е запорирана на базата на запорно съобщение, издадено от ЧСИ Иван Чолаков №783 с район на действие СГС. Запорът е допуснат с цел обезпечаване на вземане от 4500лв.(за незаплатени хонорари), присъдени на базата на заповед за изпълнение по чл.410 от ГПК и претендирани чрез издадения изпълнителен лист по изпълнително дело №20177830400038 от взискателя – адв.Диньо Тенев Бозаджиев. Запорът е допуснат на основание чл.400 от ГПК във връзка с чл.22а, ал.1, т.1 от ЗМГО. Тази норма предвижда обезпечителен запор срещу търговска марка, който се допуска в рамките на висящ исков процес, а не в изпълнителния процес. Интересна в този контекст е законосъобразността на въпросния запор и правомощията на ЧСИ да иска подобна обезпечителна мярка, която по закон се постановява от съответния Окръжен съд(в случая компетентен е СГС), а не от съдия изпълнител! Ето и този "блестящ" акт на правораздаване!Може би тук отново е мястото да напомним, че изпълнителният запор върху търговска марка е незаконосъобразен и технически невъзможен, поне на базата на сега действащия ГПК, като повече информация можете да намерите в следната статия.

Киселото ни мляко, кашкавалът и сирената ни отново не са "приоритет" на преговорите, водени от ЕС в Азия.

Сиренето “Фета” получи защитено географско означение в Япония по силата на преговорите за споразумение за свободна търговия между ЕС и Япония. Атина заяви в официално прессъобщение, че си взима поука от аналогичното споразумение с Канада, което позволява използването на името за всички бели сирена, изнасяни от ЕС. В разрез с казаното, инициатива на българското правителство по темата липсва, като на коментираната среща в Япония не са били презентирани нито българските кашкавали и сирена, нито традиционно търгуваното на територията на Япония българско кисело мляко.

В резултат с “фета” ще бъде означавано само гръцкото бяло саламурено сирене. Гръцкият министър на земеделието Вангелис Апостолу изрично се похвали с това си постижение пред премиера си Алексис Ципрас и то с основание. “Гърция няма да спре до тук и ще опита да защити сиренето си и в други държави” -  коментира още Апостолу. "Всеки, който преговаря с план, постига целите си", коментира от своя страна гръцкият премиер  и определи получената защита като "стратегически успех" за страната.

КЗК образува производство за господстващо положение срещу "МУЗИКАУТОР".

Комисията за защита на конкуренцията предяви на Сдружение на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музиката и музикални издатели за колективно управление на авторски права „МУЗИКАУТОР“ твърдение за извършено нарушение по чл. 21, т. 5 от ЗЗК, изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение на пазара на предоставяне на права за излъчване на музикални и литературни произведения от репертоара на Музикаутор по безжичен път, предаването или препредаването на произведенията по електронна съобщителна мрежа за доставчици на радио услуги на територията на страната, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите посредством необосновано прекратяване на съществуващите договорни отношения с Българското национално радио, с което се препятства осъществяваната от радиото дейност.

Съвместна дискусия между Патентно ведомство и ЕПВ в областта на изобретения, включващи компютърни програми.

На 12 май 2017 г. във „Витоша парк хотел", Патентното ведомство на Република България и Европейското патентно ведомство съвместно проведоха дискусионна платформа на тема ”Практики и процедури по патентоване на изобретения, отнасящи се до системи и методи, включващи компютърни програми”.
Срещата бе открита от д-р Петко Николов - председател на Патентното ведомство на Република България и от г-н Нилс Стевенсборг представител на Европейската патентна академия.
На срещата свои лекции представиха специалисти в областта на компютърните програми, представители по индустриална собственост, експерти от Европейското патентно ведомство и от Патентно ведомство на Република България.

ВАС потвърди санкцията за нелоялна конкуренция, наложена на еМАГ.

Върховният административен съд потвърди наложена от Комисията за защита на конкуренцията имуществена санкция на „Данте Интернешънъл“ СА в размер на 137 887,44 лв. за нелоялно привличане на клиенти (чл. 36, ал. 3 от ЗЗК) във връзка с провеждането на рекламна кампания под надслов „Спечели екскурзия до Канарите”.

Производството пред Комисията е образувано по повод постъпили сигнал и жалба от потребители относно недобросъвестни действия от страна на „Данте Интернешънъл“ СА във връзка с организирана и рекламирана игра (томбола) на онлайн магазина www.emag.bg. Организаторът обещава да даде на печелившия участник награда - екскурзия за двама до Канарите (остров Тенерифе). Участието в играта, проведена в периода 28.07-17.08.2014 г., е обвързано с покупка на минимална стойност от 100 лева от онлайн магазина eMAG.

Комисията установява, че стойността на наградата, която ДАНТЕ обещава, надвишава значително цената на продавания продукт по приетите с Решение № 55/21.01.2009 г. на КЗК критерии. Вследствие на подобно поведение се увреждат интересите на конкурентите, поради което тези способи за привличане на клиенти са недопустими и се санкционират по ЗЗК.

Върховният административен съд изцяло потвърждава изводите за наличие на нарушение, установено от Комисията.

Швейцарският съд отказа да регистрира марката за обувки на Луботен.

Швейцарският федерален административен съд отхвърли жалбата на френския дизайнер Кристиан Лубoтен срещу отказа на Швейцарския федерален институт за интелектуална собственост (IGE) да регистрира триизмерна национална търговската марка с червено стъпалото към високи токчета (цвят не червеното Pantone No. 18.1663TP) в Швейцария.

Кристиан Луботен е маркопритежател на Международната търговска марка под регистрационен №1031242, с базисна регистрация в Обединеното кралство, разширена по международен ред за страните-членки на ЕС, Китай, Австралия, Русия, Украйна, Монако, Сингапур, Норвегия, както и регистрация по национален ред в Индия.

 В регистъра на марките на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС), международната марка на Кристиан Лунотен е представена и описана както следва:

“Марката се състои от червения цвят (Pantone No. 18.1663TP), приложен към ходилото на обувката така, както е показано в изображението (контура на обувката не е част от марката и служи само за илюстрация)”.

В своето решение Федералният административен съд на Швейцария заключи, че червените подметки на дамските обувките с висок ток са били възприемани от съответните потребители в Швейцария ( «хора, с поне леко повишено отношение към модата») като общ изглед на подметки за обувки, следователно и най-вече като «декоративен елемент», а не като отличителен визуален елемент на търговска марка. Фактът, че по отношение на червените подметки на дамски обувки, проектирани от Луботен е предоставена защита в държавите-членки на ЕС и други страни като Китай, Русия, Австралия и т.н не следва да се превръща в предразсъдък, твърди швейцарският Федерален административен съд.

Подкатегории

Подкатегории